De Thaise keuken
De Thaise keuken behoort tot één van ’s werelds beste en meest geliefde keukens. Ook in Nederland en andere West-Europese landen is Thais eten steeds meer geliefd. En dat is uiteraard niet voor niets. In West-Europa willen we steeds gezonder en verser eten en Thais eten past daar prima bij. De verschillende verse groenten en kruiden worden maar even meegebakken op hoog vuur, waardoor de smaak bewaard blijft. Bovendien wordt er maar weinig plantaardige olie gebruikt bij de bereiding, waardoor de Thaise keuken licht en relatief vetarm is.
In Thailand is eten een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. De Thaise keuken combineert het beste van de Chinese en Indiase culinaire tradities. De keuken is zeer gevarieerd, waarbij tal van ingrediënten, kruiden en specerijen gebruikt worden. Veel gerechten krijgen dan ook de typische pittige smaak mee. Over het algemeen worden Thaise gerechten gekenmerkt door ‘sweet, sour and spicy’. Als u echter niet houdt van heet, hoeft u maar ‘mai phet’ te zeggen, wat letterlijk vertaald ‘niet heet’ betekent.
Veruit de meeste gerechten worden bereid in een wok, waarbij er gewerkt wordt met verse groenten en kruiden. Deze worden maar even op hoog vuur meegebakken met bijvoorbeeld vlees zodat ze vers en knapperig blijven. Thaise gerechten worden op smaak gebracht door curry’s (een mix van verschillende kruiden en specerijen). Het aantal verschillende curry’s is te groot om hier op te sommen, maar er zijn wel enkele curry’s die vrij veel gebruikt worden. De rode curry (Keng Ped) is rood van kleur door de rode pepertjes die erin verwerkt zijn. Rode curry geeft een pittige smaak aan het gerecht. Gele curry (Khiao Wan) wordt vooral veel toegepast bij kip- en visgerechten en geeft gerechten een mint-smaak mee. Ten slotte zijn ook de Massaman curry (zoete rode kerrie) en de pittige Paneng curry.